Hata : Veritabanı bağlantısı kurulamadı !
Hata Mesajı =>SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ''utf8mb4_turkish_ci' at line 1 Dizaynel
X

Endüstriyel Tesis Bakım Onarım

Endüstriyel tesislerde bakım, onarım ve arıza arama konusu oldukça önemlidir. Özellikle üretimin devamlılığını esas alan üretim işletmelerinde, arıza ve onarımlardan kaynaklanan duruşlar önemli üretim kayıplarına yol açabilmektedir.

Çalışan bir ekipmanın arıza oranı yükselebilir, aynı kalabilir veya düşebilir. Elektronik komponentlerde arıza oranı, banyo küveti eğrisi ile ifade edilir:



Şekil 2: Elektrik-Elektronik Komponentler İçin Banyo Küveti Eğrisi


Banyo küveti eğrisi üç bölgeye ayrılmıştır. 1. bölge 'bebek ölümleri' ismini almıştır (her ne kadar ismi hoş olmasa da); ekipmanın kurulduğu andan itibaren yüksek bir arıza oranı gösterdiğini ve bu oranın zamanla sabitlendiğini belirtir. Bu bölge, en fazla birkaç hafta sürer ve arızalar; hatalı aksam ve parçalar, kötü lehim, bağlantı hatası vb. gibi nedenlerden kaynaklanır. İmalatçılar, ekipmanı kullanıcıya sevketmeden önce bu arızaların önceden belirlenmesi için sistemi test ederler. Tamamen hassas ölçü aletleri (enstrümantasyon) ve işlem kontrol sistemlerinde, bu arızların açığa çıkması normal bir durumdur; çünkü tasarım mühendislik hataları ve yazılım hataları genellikle bu evrede açığa çıkar.
Ortadaki bölge 'olgunluk dönemi' adını alır ve düşük değerde, sabit bir arıza oranı gösterir. Bu süre içerisinde arızalar, rastgele meydana gelir. Sistem veya ekipmanın en verimli çalıştığı dönemdir. Genellikle 'yaşlılık dönemi' denilen son dönem ise, giderek artan bir arıza oranı ile karakterize edilir. Bu artan güvensizlik genelde bağlantıların oksitlenmesi ve elastikiyetlerini kaybetmesi, elektrolitik kondansatörlerin kuruyup bozulması, ısıl çevrim nedeniyle endüklenen gerilim sonucunda ortaya çıkan kısa devreler gibi yapısal yaşlanma (eskime) nedeniyle meydana gelir.
Mekanik ekipmanlar, banyo küveti eğrisinden farklı bir karakteristik sergiler. Malzeme yorulması, mekanik ekipmanların arıza oranının artmasının en önemli nedenlerinden biridir. Erken dönemlerde ekipman tamamen yenidir ve arıza görülme olasılı oldukça düşüktür. Sonraki dönemlerde yorulma ve diğer yaşlanma belirtileri ortaya çıkmaya başladıkça arıza oranı önemli ölçüde artma eğilimindedir.



Şekil 3: Mekanik Komponentler İçin Arıza Oranı Eğrisi


Sonuç

En iyi planlanmış bakım işlemleri uygulanmakta olsa bile bazı zamanlarda tüm ekipmanlarda arıza meydana gelebilir. Her ne kadar tesisin bakım ve servis bölümleri, üretim maliyetlerine külfet olarak görülseler de, gerçekte bunlar bir tesisin vazgeçilmez parçalarıdır.